Annie Oosterbroek werd in 1918 als baby Joan Dutschun geboren in een militair hospitaal in Londen. Haar vader John Hermann Dutschun werkte voor de Duitse ambassade in Londen. Nederland handhaafde in de Eerste Wereldoorlog een strikte neutraliteit met als gevolg dat Duitsers geïnterneerd werden in kampen. Vader Dutschun werd in het ‘Duitse kamp’ in Wapenveld geïnterneerd. Daar voegde moeder Margaret zich in oktober 1918 met de vijf maanden oude Annie bij haar man in Wapenveld. De plotselinge wapenstilstand in november 1918 overviel de jonge ouders die door de omstandigheden gedwongen naar Duitsland vertrokken en hun baby Annie achterlieten in Wapenveld. Daar werd ze uiteindelijk met instemming van haar ouders aangenomen door het echtpaar van der Beek. In dit boerengezin groeide Annie op.
 

Na haar jeugdjaren ging ze in Apeldoorn wonen waar ze in 1942 trouwde met de groenteboer Peter Oosterbroek. Zij schreef toen al verhalen voor damesbladen als ‘Libelle’ en ‘Magriet’. Het duurde tot 1950 voor ze haar eerste boek ‘Het Oever’ schreef waarvan uiteindelijk 700.000 exemplaren gedrukt zijn. Het is tevens het eerste deel van haar epos ‘Het geslacht van Marle’ waar in zes delen het leven van een boerengezin in Wapenveld werd gevolgd tot in de jaren zestig. Uiteindelijk schreef ze ruim vijftig titels en werden ruim zeven miljoen boeken van haar hand verkocht. Vooral haar grote trilogieën en zeker ‘Het geslacht van Marle’ geven vanuit cultuurhistorisch oogpunt een prachtig beeld van het dagelijkse leven in de tijd voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Na een kort verblijft in Ierland, ging ze in Zaandam wonen waar ze op 65-jarige leeftijd overleed.


De boeken van Annie Oosterbroek-Dutschun zijn nog steeds in trek. De Novetheek Veluwe bijvoorbeeld meldt dat er nog steeds vele honderden uitleningen per titel per jaar zijn te noteren. Ook op boekenmarkten is vaak een groot aantal aanbod van haar te vinden evenals op internetsites. Uitgeverij Kok ten Have in Kampen heeft nog steeds meerdere boeken van haar in de fondslijst opgenomen. Vooral haar zesdelige serie ‘Het geslacht van Marle’ is nog steeds geliefd.

Voor meer informatie: http://www.annieoosterbroek.nl/